top of page

De rode boom

in vallende bladeren

Piet Mondriaan, 1872-1944

Anker 1
Het oppervlak van dingen geeft plezier,
hun innerlijkheid geeft leven.
(Piet Mondriaan)
Anker 2
Een boom op doek.

Het kunstwerk "De rode boom" is geïnspireerd op de werken van Van Gogh. Mondriaan werkte tot dan de hele tijd met realiteit totdat hij zag dat het ook op een andere manier kon. Je ziet verschillende elementen in het schilderij die uiteindelijk niets meer met de boom te maken hebben. Door al de kronkelende takken en twijgjes en de boom die schuin staat wordt het hele schilderij uit balans genomen.

Scroll om verder te gaan

Piet Mondriaan (1872-1944)

Geboren in Amersfoort in Nederland. Hij werd streng christelijk opgevoed en door invloed van zijn vader die tekenleraar was kwam hij in de kunstwereld terecht. Hij ging in leer bij de Nederlandse kunstenaar Jan Braet von Überfeldt en in1890 kwam Mondriaans eerste expositie. Hij is afgestudeerd in het Rijksacademie van Beeldende Kunsten.

Zelfportret Mondriaan

Van rood naar grijs naar onherkenbaar

Mondriaan wilde later nog een andere stijl proberen en maakte hierbij "De grijze boom". Op het moment dat Mondriaan dit werk maakte, gaf het hem kennelijk geen voldoening meer alleen te stileren. Hij begon zelf de structuur en vorm van de boom te bepalen. Zo ging hij steeds stappen verder totdat hij een boom maakte die niet meer te herkennen was, "De bloeiende appelboom"

Een boom vol emoties

70 x 99 centimeter. De boom is geschilderd met olieverf in 1900 maar het is niet zomaar een schilderij. Door de felblauwe achtergrond en de felrode kleur van de boom is dit niet langer de gebruikelijke realistische schilderijen van Piet Mondriaan en door deze felle kleuren wordt het schilderij verrijkt met zijn overvloeiende emoties. Er is geen context meer, geen landschap. Enkel en alleen 1 boom, dit is Mondriaans eerste stap naar abstractie.

Anker 3
Andere werken met "De rode boom"

Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan: een boogiewoogie-prentenboek

Dit boekje is gemaakt na de dood van Piet Mondriaan in zijn eer omdat hij gezien wordt als de grootste pionier van de abstracte schilderkunst. Het boek is gemaakt door Wauter van Reek en zijn boek de "keepvogel en kijkvogel" heeft ook een serie gekregen.

Anker 4
De jaren 1900

Piet Mondriaan leefde in de jaren 1900 waarin vele gebeurtenissen plaatsvonden met onder andere de eerste wereldoorlog die hij overleefde, scheiding van kerk en staat in vele landen, opstanden in koloniën, meer mogelijkheden in het verkeer,.... en zo kan je maar blijven doorgaan.

In My Merry Oldsmobile - Billy Murray
00:00 / 00:00
Grote namen in 1900

Albert Einstein, Thomas Edison, Theodore Roosevelt, Henry Ford, Marilyn Monroe, John Kennedy, Bill Gates, Elvis Presley,...... en zo zijn er nog veel meer personen in de jaren 1900 die onze wereld hebben veranderd in vele manieren.

In My Merry Oldsmobile

In My Merry Oldsmobile is 1 van de vele liedjes gemaakt in de jaren 1900. Dit Liedje was gedaan door Billy Murray die zich bezig hield met pop. "You're a Grand Old Rag", en "Shine On, Harvest Moon" zijn twee van zijn bekendste liedjes.

(als je op de afspeelknop van In Merry Oldsmobile klikt zal de achtergrondmuziek stoppen. Moest je dit weer willen afspelen klik dan op de afspeel knop beneden rechts)

Anker 5
Laatste fase

Na surrealistisch te beginnen tekenen begon hij meer een ideaal te streven. Zijn werken veranderde drastisch na de oorlog en zo wou Mondriaan de perfecte balans vinden. Na verloop van zijn onderzoek vond Mondriaan eindelijk zijn ideaal beeld, horizontale lijnen. Volgens hem waren horizontale lijnen het perfecte ideaal en hij dacht zo de wereld in evenwicht te brengen met zijn kunst om zo oorlog te voorkomen. Ook besloot Mondriaan om zijn schilderijen niet te omranden noch er een kader rond te zetten zodat het dichter bij de kijker staat. "Bij een kader lijkt het alsof je door een raam kijkt naar iets dat ver ligt en onbereikbaar is."

Eerste fase

Piet Mondiraan heeft niet altijd abstract gewerkt. In het begin van zijn carrière schilderde Mondriaan realistisch. hij werkte vooral sober met donkere en soms eenzame kleuren. Naargelang hij ouder werd kwamen er wat vrolijkere kleuren in zijn werken. Deze periode eindigde wanneer hij het werk van Van Gogh zag en door kreeg dat het ook op andere manieren gaat.

Anker 6
Anker 7
De breuk

Begin jaren twintig ontstond een geleidelijke verwijdering tussen Mondriaan en Van Doesburg. Mondriaan vond zijn werk niet 'absoluut' genoeg en was bovendien tegen een vermenging van schilderkunst en architectuur. Ook kan architectuur niet streven naar abstractie. Van Doesburg was op zijn beurt tegen Mondriaans 'rigide' theosofische opvattingen. Toen Van Doesburg in 1924 de diagonaal als beeldingsmiddel (her)introduceerde, en zich zo in zekere zin afzette tegen Mondriaan, was de breuk compleet. Mondriaan was van mening dat door wat Van Doesburg als dynamisch beschouwde (het invoeren van diagonalen), een gevoel van fysiek equilibrium onmogelijk werd, wat volgens hem noodzakelijk was "for the enjoyment of a work of art". Pas in 1929 bezochten de beide kunstenaars elkaar weer.

Anker 8
Laatste werk

Voor Piet Mondriaan's laatste werk had hij iets nieuws ontdekt. In Engeland heeft Mondriaan verschillende kleuren tape gevonden. Hij was zo verwonderd dat hij meteen vele kleuren kocht en deze heeft hij dan gebruikt om aan zijn laatste werk te werken. Helaas is het nooit afgewerkt. Piet Mondriaan stierf voordat hij het kon afmaken maar men zegt dat hij dit werk als zijn absolute meesterwerk zag.

bottom of page