top of page

titel. actua

datum. 2017-2018

SEPTEMBER

Klok klaar voor 3,5 maanden kunst

  • 23 januari 2018  

De Grote Triomfante, de klok naast de Stadshal, zal tot 6 mei 257.983 maal slaan: één keer voor elke Gentenaar. Het opmerkelijke kunstwerk van Kris Martin zal pas vanaf donderdag in werking treden, maar de installatie vond gisteren al plaats door middel van een kraan. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Martin en zijn opdrachtgever SMAK om bij elke klokslag de naam van een Gentenaar te publiceren, maar enkel wie expliciet zijn toestemming heeft gegeven, zal zijn naam op de klok zien verschijnen. Zoniet verschijnt er ‘Anonymous’ op het lichtbord. Om overlast te vermijden zal De Grote Triomfante enkel overdag luiden en met een zachte klokslag. (YDS) 

De grote Triomfante klok in Geld luid voor elke Gentenaar. Je naam verschijnt dan op de klok als het gewenst is. Zoniet verschijnt er “Anonymous”.

OKTOBER

16 jaar en al voor tweede keer op Boekenbeurs 

FIEN LAMPAERT BRENGT MET ‘DE LAATSTE VLUCHT’ VERVOLG OP ‘VLIEG, ADELAAR, VLIEG!’

  • 26 Oktober 2017  

Zottegem Amper 16 is Fien Lampaert maar toch heeft het meisje al twee boeken geschreven. “Ik vind het leuk om met woorden te spelen en me te uiten op papier. Of ik hier later mijn beroep van ga maken, weet ik niet. Ik blijf het gewoon doen zolang ik het graag doe”, vertelt Fien. Het boek wordt in november gelanceerd op de Boekenbeurs in Antwerpen.  

Bijna twee jaar geleden stelde Fien Lampaert uit Balegem haar eerst boek voor. Ze stuurde haar manuscript op naar verschillende uitgeverijen en Het Punt was meteen enthousiast om het uit te geven. In ‘Vlieg, Adelaar, Vlieg!’ vertelt Fien het verhaal van Rose Penna en Ward Clavus, twee kinderen die per toeval een toverdrankje in handen krijgen. “Ik begon te schrijven en voor ik wist had ik meer dan 200 bladzijden”, vertelde ze toen. Op vraag van de uitgeverij schreef de laatstejaars Latijn - moderne talen uit het Koninklijk Atheneum Zottegem een vervolgverhaal. 

Vervolgroman 

"‘De Laatste Vlucht’ bouwt verder op ‘Vlieg, Adelaar, Vlieg!’. Het verhaal speelt zich af in een donker deel van onze wereld waar mensen wonen die in dieren kunnen veranderen. In deze samenleving botsen uitgesproken meningen over wat goed en slecht is met elkaar. Twee jongeren, Rose en Ward, moeten zich staande houden te midden van een woelige omgeving en proberen zichzelf te blijven op een plek vol intriges”, verklapt Fien. 
 
Het koste haar een jaar om de vervolgroman te schrijven. “Dat is even lang als mijn debuutroman. Het is echter niet het schrijven zelf, maar het meermaals nakijken en verbeteren dat veel zoveel tijd in beslag neemt”, aldus de jonge auteur. 

Boekenbeurs Antwerpen 

Zelf heeft ze altijd graag boeken gelezen. “Vandaar waarschijnlijk ook mijn passie om te schrijven. Schrijven geeft me ook een opgewonden en - achteraf - een voldaan gevoel. Ik vind het heel leuk om met woorden te spelen en me te uiten op papier. Een specifiek doel voor ogen heb ik nog niet. Ik wil alleen maar doen wat ik graag doe. Zolang ik plezier beleef aan het schrijven, zoals nu het geval is, zal ik het ook blijven doen. Terwijl heel wat van mijn leeftijdsgenoten zich amuseren met sociale media, ben ik al aan het denken aan een nieuw plot”, lacht Fien. 
 
Fien haar nieuwste boek, ‘De Laatste Vlucht’, wordt gelanceerd op de Boekenbeurs in Antwerpen. Fien signeert er op 3 november van 10 tot 15 uur. De boekvoorstelling vindt in december plaats in Stokerij Van Damme in Balegem. De exacte datum is echter nog niet gekend. 

Fien is 16 jaar en heeft al 2 boeken uitgegeven, ze was aanwezig op de boekenbeurs van dit jaar dat plaatsvond in antwerpen. Haar roman "De laatste vlugt" volgt op haar debuut roman "vlieg adelaar vlieg". Ze verteld dat ze enorm graag boeken las en het aangenaam vindt om met woorden te spelen op papier. Ze zal dit blijven doen zolang ze er plezier aan beleefd. 

Ik heb dit gekozen omdat ik zelf ook een boek schrijf maar mijn drijf verloren en dit geeft mij nieuwe inspiratie en een 'feeling' om er terug in te vliegen. 

Fien (16 jaar) verschijnt voor een 2de keer in de boekenbeurs met het vervolg van haar eerste boek. “Vlieg adelaar vlieg” volgt op haar roman van 2 jaar geleden “De laatste vlugt”. Ze weet niet of ze hier haar beroep van gaat maken, maar zolang ze het graag doet en er plezier bij heeft zal ze het blijven doen. Altijd al las ze graag boeken en vandaar dat haar passie voor schrijven komt. Op 3 November signeert ze van 10 tot 15 uur op de boekenbeurs te Antwerpen.

NOVEMBER

Schilder-, beeldhouw- en fototentoonstelling Art meets Art

  • 09 November 2017  

ROTSELAAR Schilder/beeldhouwer Amelia Willems en fotograaf Paul Beerten stellen vanaf 10 november onder de noemer Art meets Art hun werken samen tentoon in Vrijetijdscentrum de Mena in Rotselaar.
Amalia Willems, woonachtig in Beerzel (Putte), toont er haar overwegend abstracte schilder-, aquarel en beeldhouwwerk. Het spel van vormen, kleuren, licht en contrasten blijft haar boeien.
Keerbergenaar Paul Beerten stelt zijn mooiste foto’s tentoon. Geen onderwerp is hem vreemd: van straat tot landschap, van geregisseerd tot abstract. Beerten zoekt steeds het esthetische en toegankelijke in zijn beeldvorming. De combinatietentoonstelling ‘schilder- en beeldhouwkunst versus fotografie’, en ‘vrouw versus man’ is tot en met zondag 19 november gratis toegankelijk op woensdag (14-20 uur), vrijdag (19-21 uur) en de weekenddagen (14-18 uur). De Mena is gelegen langs de Provinciebaan 2 in Rotselaar. (SPK)

Twee artiesten stellen samen hun kunst voor in Rotselaar in het vrijetijdscentrum de Mena. De 1 stelt haar abstracte schilder-, aquarel en beeldhouwwerk voor en de ander stelt zijn fotografie voor. Deze tentoonstelling duurt t.e.m. 19 november gratis.

DECEMBER

Derde editie van Art Senior

  • 16 November 2017  

Op drie locaties vindt een week lang de derde editie van de kunsthappening Art Senior plaats. Het gaat om een initiatief van de stedelijke seniorenadviesraad (SAR). In totaal stellen liefst 45 amateurkunstenaars met verschillende werken en diverse kunstvormen tentoon.

Het gaat allemaal om 55-plussers. Amateurs, geen professionelen. De deelnemers exposeren in de Sint-Janskapel, woonzorgcentrum Het Pardoen, lokaal dienstencentrum De Kim. Doel van de kunsthappening is de belangstelling voor de ouderen op te wekken. Art Senior kwam tot stand met de steun van het OCMW, De Kim, de stad en serviceclub Kiwanis Wervik Tabaksstreek. Art Senior is te bezoeken op zaterdag 18 en zondag 19 november en van vrijdag 24 tot en met zondag 26 november van 14 tot 17 uur. Op vrijdag ook van 9 tot 12 uur. (DBEW)

Art Senioren is een kunstvoorstelling van amateurkunstenaars van 55 jaar en ouder. Er zijn 45 kunstenaars die deelnamen en nu hun kunst tonen t.e.m. 26 november.

JANUARI
Art-project Aalst/Worcester

  • 23 November 2018


Vier leerkrachten van het kunstcentrum Hugo Naudé en de ‘Worcester Sekondere school’ uit het Zuid-Afrikaanse Worcester zullen een tentoonstelling opbouwen in het stedelijk museum van Aalst met werken van hun leerlingen.

“De Academie voor Beeldende Kunsten vult de tentoonstelling voor de helft aan met werken van haar leerlingen uit het Kunst Secundair Onderwijs”, zegt de stad. “Sinds 2012 heeft Aalst een stedenband met de Zuid-Afrikaanse stad Worcester. De leerlingen brengen werken geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse Hugo Naudé en ‘onze’ Valerius De Saedeleer, tijdgenoten en beiden post-impressionistische schilders van landschappen.”

Op dinsdag 23 januari om 19.30 uur is er een gratis lezing deels in het Zuid-Afrikaans en deels in het Engels over Hugo Naudé door Richard Ellmann,
directeur van Kunstcentrum Hugo Naudé, in de Academie voor Beeldende Kunsten.

Op woensdag 24 januari is er een creatieve workshop gegeven door de Zuid-Afrikaanse leerkrachten. Op 25 januari is er een openingsnocturne in het
stedelijk museum. De tentoonstelling loopt van 25 januari tot 18 februari 2018. (RLA)

De kunstschool in Aalst doet een tentoonstelling van zijn leerlingen met werken geïnspireert op Hugo Naudé en Valerius De Saedeleer die allebei post-impressionistische schilders van landschappen waren. Zij doen dit samen met Worcester Sekondere school uit het Zuid-Afrikaanse Worcester.

Februari

Vlaanderen volgend jaar eregast op Franstalige boekenbeurs Foire du Livre

  • 26 februari 2018

 

BELGA Een man bladert door een boek tijdens de Foire du Livre, de Franstalige tegenhanger van de Antwerpse Boekenbeurs.

Kunst & Literatuur Ongeveer 70.000 bezoekers hebben van donderdag tot zondag de Foire du Livre de Bruxelles bijgewoond, de Franstalige boekenbeurs in Brussel. Dat zegt de organisatie. 

De opkomst is ongeveer even hoog als in 2016, ook al duurde het evenement toen een dag langer. Gisteren raakte ook bekend dat Vlaanderen eregast is van de editie 2019. De beurs, die dan zijn vijftigste verjaardag viert, wil de Vlaamse literatuur wat meer onder de aandacht brengen van het Franstalige publiek. Het is de bedoeling om de twee literaire universa wat dichter bij elkaar te brengen.

In Brussel vond de Franstalige tegenhanger van de Antwerpse boekenbeurs plaats, volgend jaar zal de Vlaamse literatuur een eregast zijn in deze jaarlijkse beurs.

Maart

Spaans kunstwerk voor De Coninckplein

  • 07 maart 2018

 

Voor het barokjaar ‘Antwerpen Barok 2018 Rubens inspireert’ komt het Spaanse collectief ‘Recetas Urbanas’ naar Antwerpen. Deze kunstenaars bouwen op het De Coninckplein deze zomer een groot kunstwerk met veel groen als ontmoetingsplek. Ze willen dat doen samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Vandaag (7 maart) is er een infosessie gepland en vertelt architect Santiago Cirugeda meer over het kunstproject. De infosessie gaat door in Buurthuis De Buurt in de Van Schoonhovestraat om 14 uur en om 19.30 uur.

Recetas Urbanas kadert binnen het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ en de expo ‘Experience Traps’. Die expo zal tijdens de zomer kunstwerken tonen in het Middelheimmuseum en elders in de stad. (NBA)

Recetas Urbanas, een groep kunstenaars, komt van Spanje naar Antwerpen om op het De Coninckplein een groot kunstwerk te maken ter ere van het barokjaar.

(afbeelding, Spanje Santiago. kunstwerk van Recetas Urbanas)

April

Joshua Jackson leerde gebarentaal voor rol: “Ik was iedere avond bang dat het me niet zou lukken”

  • 11 april 2018

Joshua Jackson (39) heeft een aantal maanden les in gebarentaal gehad voor zijn debuut op Broadway in ‘Children Of A Lesser God’. Dat vertelde de acteur in de Amerikaanse talkshow Live met Kelly en Ryan.

Joshua, die bekend is van de serie ‘Dawson’s Creek’, speelt een leraar op een dovenschool in de nieuwste versie van het beroemde toneelstuk uit 1979 van Mark Medoff. De acteur vertelde dat hij nerveus was omdat hij niets wist over gebarentaal. Voordat het toneelstuk op Broadway kwam, speelde hij het afgelopen zomer ergens anders. “Toen was ik iedere avond bang dat het niet zou lukken”, zei hij daarover. Om die angst voor te zijn, besloot hij de taal te leren.
“Ik heb Signed English geleerd”, legde hij in de talkshow uit. Dat is een soort gebarentaal waarin onze spreektaal omgezet is in gebaren. Er zijn overal ter wereld verschillende versies van. Maar er is ook een speciale gebarentaal van dove mensen voor doven. Voor de versie die hij leerde, moest Joshua tegelijkertijd leren tekenen en spreken, en dat viel hem behoorlijk zwaar. “Dat is eigenlijk het moeilijkste omdat je twee heel verschillende delen van je brein gebruikt.” Naast de worsteling met de gebarentaal trok de rol ook emotioneel een zware wissel op hem, biechtte hij op.

‘Childeren Of A Lesser God’ debuteerde op Broadway in 1980 na een succesvolle reeks in Los Angeles. Het stuk had begin jaren tachtig ook succes in het Londense West End en werd in 1986 een succesvolle film met William Hurt en Marlee Matlin. In de nieuwe versie die donderdagavond officieel in première gaat is Lauren Ridloff de tegenspeelster van Joshua.

​Ik vindt dit enorm charmant want tegenwoordig zijn er niet veel mensen die zo ver zouden gaan voor een rol in een film. Hij toont echt zijn passie voor acteren en zijn doorzettingsvermogen in de showbizz.

Februari

Murat Isik wint Libris Literatuur Prijs met zijn roman ‘Wees Onzichtbaar’

  • 8 mei 2018

Murat Isik heeft met zijn boek ‘Wees Onzichtbaar’ de Libris Literatuur Prijs 2018 gewonnen, de belangrijke onderscheiding voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Wees onzichtbaar gaat over een Turkse jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmer en zijn familie.
Collega-schrijver en juryvoorzitter Abdelkader Benali maakte de laureaat bekend in het Amstel Hotel in Amsterdam. Isik kan een bedrag van 50.000 euro mee naar huis nemen, plus een bronzen legpenning.
De jury kwam met grote loftuitingen: “Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen.” Hij geeft “een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman”, aldus het gezelschap.
 

​Ik ben een grote fan van literatuur en dit boek laat zien dat iedereen literatuur kan schrijven. Vooral door discriminatie denken mensen dat bepaalde personen net kunnen schrijven, maar literatuur is niet gebonden aan etniciteit of andere persoonlijke aspecten.

bottom of page